15.12.11

Rhodose koloss - päikesejumal Heliose ülistus


Rhodose koloss (kaardi keskne figuur) oli vanakreeka päikesejumala Heliose auks püstitatud kuju, mis asus Kreekas Rhodose (Rodose) saarel ja oli üks vanaaja seitsmest maailmaimest.

Miks just päikesejumal? Usuti legendi, et Heliose käsul olevat Rhodose saar merepõhjast üles kerkinud.  Antiikmütoloogias kuuluski Rhodose saar päikesejumal Heliosele, keda peeti saare kaitsjaks.

Kuju täpset asukohta ei teata ja selle jäänuseid pole leitud. On arvatud, et koloss ehitati sadamalinna Lindosesse nii, et laevad võisid kuju harkis jalgade vahelt sadamasse sõita. Mõnedel andmetel olevat kuju ehitatud aastatel 292 eKr–280 eKr ja ehitus olevat kestnud 12 aastat. Teiste arvates alustanud aga Kreeka kuulsa kujuri Lysippose õpilane skulptor Chares (Hares) ehitamist 303. a eKr ja lõpetanud 291. a eKr.

Koloss sümboliseeris tugeva ja rikka Rhodose saare elanike ühtsust ja nende uhkust kuulsa väejuhi Demetriose võitmise üle. Kolossi kõrgus olevat olnud 37 meetrit. Materjalina olevat kasutatud valget marmorit ja pronksi. Kuju käes olev tõrvik süüdati ööseks - nii oli koloss ka Lindose majakas.

Kolossi põlved purunesid ja ta värises kokku tugeva maavärina ajal aastal 227 eKr. Nii osutus see kõige lühemat aega, vaid umbes 60 aastat püsinud maailmaimeks. Oraakel ei lubanud kuju taastada. 653. aastal müüdud kolossi jäänused vanametallina Süüria kaupmehele. Nende ära vedamiseks olevat vaja olnud 900 - 1000 kaamelit.

Rhodose kolossi eeskujul on loodud Vabadussammas New Yorgi sadamas. Just Heliose hiigelkuju inspireeris prantsuse skulptor Auguste Bartholdi valmistama oma tuntuimat teost.

2000. a lootsid rodoslased, et koloss taastatakse umbes 2004. aastaks, Ateena olümpiamängudeks. Nii siiski ei läinud. 2005. a olevat Faliraki linna  meer Yannis Iatridis kuju taastajatele maad pakkunud ja andnud loa 33-meetrise päikesejumal Heliose kuju püstitamiseks kuurordipiirkonda. Projekti juhib Kreeka-Küprose skulptor Nikos Kotziamanis, kes on taastamist juba mitu aastat ette valmistanud. Kotziamanisel on plaan taastada kuju selliselt, et inimesed saaksid selle sees liikuda ning tipust avaneks neile vaade Egeuse merele.

Postkaart (Kreeka, 2011) minu kogust. / Postcard from my collection.
Aitäh, Jüri.

No comments:

Post a Comment