16.9.10

Hinge poeem

1. "Jumalik põlvkond"
2. "Lahkuvad hinged"
3. "Ingel ja ema", ka "Ingli väike palve"
5. "Mälestused taevast"
9. "Neitsilikkus"
12. "Kuldne trepp"

13. "Päikeseloojang"
16. "Lendavad hinged"
17. "Ideaal"
Prantsuse kunstnik Anne François Louis Janmot  (1814 - 1892) sündis Lyonis ja sai vanematelt kaasa sügava usklikkuse. Teda vapustas ta venna surm 1823. aastal ja õe surm kuus aastat hiljem. Ta õppis edukalt Lyoni Kuninglikus Kolledžis ja Kaunite Kunstide Koolis, seejärel Roomas tuntud kunstnike juures.

Lyoni tagasi pöördunud Janmot tegi mitu religioosse sisuga suurteost. 1845. aastal köitis ta maal "Põllulill"  (Fleur des Champs) Charles Baudelaire'i tähelepanu, ka olid edukad tema teised portreed.

Tema kõige olulisem teos, 18 maalist ja 16 joonistusest koosnev sari "Hinge poeem" (Le Poème de l'âme), koos värssidega, valmis 40 aasta jooksul. Paraku ei meeldinud selle esimene osa kunstipublikule ja -kriitikutele. Selles postituses siin ongi mõned 18 maalist.

Esimese naise Leonie Saint-Paulet'ga oli Janmot'l seitse last. Pärast naise surma töötas majanduslikus kitsikuses vaevlev Janmot maastikumaalijana, seejärel pöördus taas usuteema poole. "Hinge poeemi" teise osa võttis kunstipublik juba päris hästi vastu.

1885. aastal abiellus Janmot oma õpilase  Antoinette Currat'ga, hakkas jälle tööle Lyonis, avaldas lisaks kunstiteostele ka 500-leheküljelise kunstikriitika ja -mõtiskluste kogu.

Janmot' on nimetatud sillaks romantismi ja sümbolismi vahel. Tema hinge- ja inglipiltide õrn ilu aga on moodi minemas ka nüüdisajal. Küllap vist vastukaaluks kohati jõhkravõitu argipäevadele.

Teosed on Lyoni Kaunite Kunstide Muuseumi ( musée des beaux-arts de Lyon) omand.

2 comments:

  1. Dear Linda
    Meeting you is always a pleasure for me
    I love that painter you show today!
    We have the same interests about Art...we love the same painters and sometimes we post without knowing it about the same things !
    I have been made a post about Anne Francois Louis Janmot too !
    I'll post it soon
    Love and Hugs

    ReplyDelete
  2. Princesa, thank you for your kind words. You blog is beautiful and it's only good to have the same interests with you.

    Greetings from rainy Estonia with rainbows.

    ReplyDelete